Terén
Pole performativního umění

Art's Birthday 1000061

Premiéra 17/1/2024

OC Dornych

Ticho jako prostor, nabídka, ale i problém. Ticho před začátkem konce Prioru v podobě akustických dárků, jež mohou být na samém prahu slyšitelného a zaznamenatelného, pro bývalý obchodní dům OC Dornych v Brně. Sdílené ticho, které však nemusí být slyšet, může nabídnout prostor pro oslavu 1000061. narozenin umění, jež byla uspořádaná ve spolupráci Českého rozhlasu Vltava a platformy Terén v rámci jednodenního rozhlasového festivalu Euroradio Art’s Birthday – Ars Acustica special evening.

Oslava, která proběhla v industriálních prostorách OC Dornych a také tradičně na vlnách Českého rozhlasu Vltava. Přímými přenosy z místa nás provedla dvojice moderátorek – Petra Kultová, kulturní publicistka, překladatelka & Šárka Svobodová, historička architektury (4AM, BAM Brno) a kurátorka.

Art's Birthday je konceptuální svátek, za nímž stojí francouzský umělec a člen hnutí Fluxus Robert Filliou. Ten v roce 1963 prohlásil, že umění vzniklo před jedním milionem let, tím, že pravěký umělec hodil suchou houbu do kýble s vodou.

Začátek oslavy proběhl v 19:00 představením zvukového nástroje Matěje Franka a videoinstalace Šárky Svobodové týkající se současné podoby OC Dornych. Po úvodní části následoval koncertní blok, jehož části jste mohli slyšet také na vlnách Vltavy. Po celou dobu večírku byl na místě otevřený bar LosPřekápkos.

Program:
💥 Polina Khatsenka, 20:07–20:23
Audiovizuální umělkyně a zvuková designérka. Její tvorba zahrnuje rozšířovaní vnímání vlastního i sdíleného prostředí, ať už jde o odkrývání a operování s neviditelnými, ale přesto existujícími vyzařujícími poli, nebo o řešení existenciálních témat na osobní úrovni.

💥 Tomáš Šenkyřík: STESCOU, 20:30–20:50
Muzikolog, skladatel a kytarista. Jako lovec zvuků a zakladatel portálu soundscape.cz se už víc jak jednu dekádu věnuje záznamu terénních nahrávek, ve kterých zprostředkovává přirozené znění hudby světa kolem nás.

💥 Ondrej Kalužák a Kateřina Minaříková: Ven, 20:55–21:05
Skladatel a programátor pohybující se mezi technologií strojového kódu a elektroakustickou hudbou. S pomocí svých virtuálních hudebních nástrojů a programů vytváří unikátní hudební světy tématicky zrcadlící současné postdigitální tendence.

💥 Adam Hejduk: Kostel nejsvětější troj oktávy, 21:10–21:25
Výtvarný umělec, který rozeznívá prostor za použití strun, skla a dřeva. Jeho zvukové sochy a instalace jsou svého druhu hudebními nástroji a často navazují na hmotné, optické a akustické hranice prostoru.

💥 Daniel Kordík: A Dyieng Giant, 21:30–21:50
Autor se pohybuje na ose mezi britskou a středoevropskou scénou elektronické hudby, který má silné přesahy nejen do oblastí volné improvizace, taneční a techno hudby, ale i terénních nahrávek.

Záznam pořadu ArtCafé na Českém rozhlase Vltava, jehož hosty byl Matyáš Dlab (umělecký ředitel Terénu), Ladislav Železný (dramaturg Art's Birthday), Šárka Svobodová (historička architektury a jedna z moderátorek večera) a Tomáš Šenkyřík (vystupující umělec na Art's Birthday).

Záznam celého večera Art's Birthday v prostorách OC Dornych. Vysílání probíhalo na fyzicky na místě a v přímém přenosu na vlnách Vltavy.

Archiv projektů